🫀 Простатит. Як уникнути раку передміхурової залози та покращити чоловіче здоров’я? В яких продуктах є достатня кількість Цинк Zn та Селен Se?
Згідно з новим дослідженням, проведеним вченими Університету Південної Австралії, у чоловіків, які регулярно вживають різнокольорові фрукти та овочі, менше шансів захворіти на рак передміхурової залози (РПЗ).
🍽 Ціла низка продуктів, багатих певними мікронутрієнтами, допомагає запобігти РПЗ, а також прискорити одужання чоловіків, які пройшли променеву терапію цього захворювання.
📍Результати двох досліджень, опублікованих у журналі Cancers, наголошують на важливості середземноморської або азіатської дієти.
Дослідники порівняли концентрацію мікронутрієнтів у плазмі хворих на рак передміхурової залози зі здоровою контрольною групою, виявивши низькі рівні лютеїну, лікопіну, альфа-каротину та селену у пацієнтів з РПЗ та високі рівні заліза, сірки та кальцію у тій же групі порівняно з контрольною групою.
Підвищене пошкодження ДНК після опромінення також було пов'язане з низьким вмістом лікопіну та селену у плазмі крові.
Чоловіки з концентрацією лікопіну в плазмі нижче 0,25 мікрограм (мкг) на мілілітр (мл) та/або нижче 120 мкг/л селену мають підвищений ризик раку передміхурової залози і, ймовірно, більш чутливі радіації.
🥦 Продукти, багаті лікопіном, включають помідори, дині, виноград, персики, кавуни та журавлину. До продуктів, багатих селеном, належать паростки броколі, паростки пшениці, гриби, біле м'ясо, риба, яйця, пророщене насіння та горіхи. Чашка бобових, квасолі, нуту, пророщеної сечовиці чи гороху містить у середньому від 9 до 20 мкг мінералу, або від 15 до 20 відсотків від добової норми, що рекомендується.
✅ Чверть чашки паростків пшениці містить 3,5 міліграма цинку, що становить 44 відсотки рекомендованої добової норми для жінок та 32 відсотки для чоловіків, згідно з рекомендаціями щодо споживання, встановленими Інститутом медицини.
✅ Кожна порція також містить 23 мкг селену, або 42 відсотки добової дози, що рекомендується.
Співавтор дослідження доктор Пермал Део говорить, що, згідно з попередніми дослідженнями, вживання продуктів, які природно багаті на лікопін і селен, краще прийому добавок БАД, переваги яких обмежені.
📍"Ми рекомендуємо дотримуватися середземноморської дієти, заручившись допомогою фахівця, тому що люди засвоюють поживні речовини по-різному, залежно від їжі, системи травлення, генотипу людини та мікробіому, - говорить доктор Део.
РПЗ залишається одним з найбільш поширених та смертельних видів раку у чоловіків.
Інші фактори ризику, такі як етнічна приналежність, сімейний анамнез та вік, раніше були пов'язані з раком передміхурової залози.
🌱 «Є переконливі докази того, що надмірна вага ожиріння та високий зріст збільшують ризик раку простати. Дієта з високим вмістом молочних продуктів та низьким вмістом вітамін Е також може збільшити ризик, але докази менш зрозумілі».
Це дослідження є першим, у якому оцінюються концентрації мікронутрієнтів та мікроелементів у плазмі щодо раку передміхурової залози у населення Південної Австралії.
🌱 Більше паростків пшениці та бобових! Вони смачні та мають унікальні складові для здоров'я.
- Історія харчування та моделі харчування сучасної людини. Дієти. Запалення та окислюваний стрес.Як наше харчування впливає на наше здоров'я та довголіття?Повна версія статті
- Які причини та наслідки дитячого та підліткового ожиріння? Дослідження показує, що дитяче ожиріння пов’язане зі зменшенням сірої речовини в мозку.Який зв’язок між збільшенням ваги у підлітків, мікробіомом та лікуванням антибіотиками новонароджених?Повна версія статті