Кошик
400 відгуків
+380 (44) 232-44-02
+380 (93) 255-82-00
EasyGreen.com.ua
Кошик

Історія харчування та моделі харчування сучасної людини. Дієти. Запалення та окислюваний стрес.

Історія харчування та моделі харчування сучасної людини. Дієти. Запалення та окислюваний стрес.

Харчування та моделі харчування сучасної людини багато в чому відрізняються від споживання наших предків доземлеробства, але наші гени не зазнали істотних змін. Ми все ще маємо гени наших предків кам’яного віку. Генетична конституція була обрана через еволюційний досвід для життєвих обставин минулого, а не тих, які існують зараз.

 

 

Хоча за останні 10 000 років від початку еволюції сільського господарства в нашому харчуванні відбулися серйозні зміни, наші гени не змінилися. Швидкість спонтанної мутації ядерної ДНК оцінюється в 0,5% на мільйон років. Таким чином, за останні 10 000 років у наших генах залишилося дуже мало змін; можливо 0,005%. Насправді наші гени сьогодні дуже схожі на гени наших предків у період палеоліту 40 000 років тому, коли був створений наш генетичний профіль. Говорячи генетично, люди сьогодні живуть у харчовому середовищі, яке відрізняється від того, для якого була обрана наша генетична конституція.

 

 

Дієтичні відмінності між нашими предками та нинішнім харчуванням, а також «старі» гени та певні генетичні варіанти в метаболізмі незамінних жирних кислот мають серйозні наслідки для росту, розвитку та здоров’я людини. Харчування предків людини одержувалося здебільшого дичиною та некультивованою рослинною їжею. Залежно від географічного положення, пори року та часу, мед, риба, а в часи дефіциту дикі зерна вносили різний внесок.

Сьогодні ми споживаємо меншу кількість їжі, для якої еволюція вплинула на біохімію та фізіологію людини. Це пов’язано з тим, що ми споживаємо менше енергії в цілому відповідно до менших фізичних навантажень, а також тому, що ми розробили та/або запровадили різноманітні нові джерела енергії, продукти, які були недоступні чи які найменше використовувалися нашими предками, і які витісняють оригінальні, фундаментальні продукти з нашого власного щоденного споживання.

 

"Нова їжа", яка становить більше половини того, що ми їмо зараз, включає зерна злаків, молочні продукти, готову, оброблену, а нещодавно ультраоброблену їжу, комерційне м’ясо тварин, яких годували зерном, з високим вмістом омега-6 жирних кислот, сіль, рафіноване борошно, підсолоджувачі, а останнім часом і всілякі імітації м'яса, риби та курки на основі рослинних білків.

Зміна суміші дієтичних компонентів шкодить здоров’ю через те, що  додають комерційні виробники, а також те, що вони забирають, у результаті чого поживні речовини завдають шкоди здоров’ю людини. Тобто, окрім пасивного ефекту витіснення значної частини їжі, яка становила майже все харчування людини епохи палеоліту, «нові» продукти мають активний негативний вплив через компоненти, які, як було показано, є шкідливими.

 

🫀Хронічне запалення та окислювальний стрес. Дієти та харчові добавки бувають різними.

 

Сучасні середземноморські дієти дуже відрізняються від середземноморських дієт 1960-х років, коли оброблені харчові продукти почали заполонювати Європу.

🥦 Їжа, яку багато людей споживає зараз, часто збагачена відомими вітамінами та мінералами, інакше розбіжність споживання мікроелементів епохи палеоліту та сучасного була б ще більшою.

На додаток до високого споживання жиру в сучасних західних дієтах, серйозні зміни відбулися в кількості незамінних жирних кислот.

Хронічне запалення та окислювальний стрес пов’язані з неправильним харчуванням та підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, раку та інших хронічних захворювань. Як хронічне запалення, так і окислювальний стрес загрожують нашому здоров’ю через те, що поточні дієти (західні дієти) не узгоджуються з дієтою, до якої люди еволюціонували і на яку запрограмовано наші гени. У недавньому дослідженні замість історії харчування для оцінки якості дієти вчені вирішили вимірювати біомаркери в крові. Окислювальний стрес може посилити запалення і навпаки.

 

 

💊У  дослідженні, які продукти змінюють системне запалення та окислювальний стрес, призвели до кількох клінічних випробувань харчових добавок (БАД) для запобігання серцево-судинним захворюванням і раку, більшість з яких виявили обмежений ефект і навіть шкоду в деяких випадках.

📍Як хронічне запалення, так і окислювальний стрес тісно пов’язані з серцево-судинними захворюваннями, раком та іншими хронічними захворюваннями. Кілька харчових факторів впливають на рівень хронічного запалення людини.  Наприклад,  продукти з високим глікемічним навантаженням та низьким споживанням харчових волокон (клітковина) пов’язані з вищим рівнем запалення.

🥬  Більше клітковини та менше оброблених продуктів та шкідливих жирів. Свідоме харчування має накопичувальний ефект.

💚 Бережіть себе та піклуйтесь про свій мікробіом.

Ми є те, що вони їдять. 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner